Carcass characteristics of lambs fed levels of spineless cactus as a substitute for Tifton hay
DOI:
https://doi.org/10.5327/fst.00448Palavras-chave:
finishing, loin eye area, regional cuts, Santa InêsResumo
The aim of this research was to evaluate the effects of including forage palm in the diet of lambs finished in confinement on carcass characteristics. A total of 24 Santa Ines lambs were used, with an average age of 119 ± 30 days and an average initial weight of 14.64 ± 2.28 kg. All the animals were slaughtered after 89 days in confinement. Four diets were formulated, containing four inclusion levels of Palma Miúda (Nopalea cochenillifera Salm-Dyck): 0, 6.5, 16.63, and 35.10% as a substitute for Tifton-85 (Cynodon dactylon) hay. The design used was randomized blocks. The variables final live weight, hot carcass weight, cold carcass weight, hot carcass yield, cold carcass yield, biological yield, loin eye area, subcutaneous fat thickness, grid rule measurement, carcass compactness index, the weights of the neck, palette, loin, rib and leg cuts, and the yields of the loin and rib cuts, showed increasing linear behavior as the amount of Palma Miúda in the diet increased, but the yields of the neck, palette, and leg cuts decreased linearly. Diets with higher palm inclusion provide carcasses with better subcutaneous fat thickness, loin eye area, and carcass compactness index, while also providing higher weights of commercial cuts and lower yields of palette and leg cuts.
Downloads
Referências
Abreu Filho, G., Silva, R. R., Silva, F. F., Carvalho, G. G. P., Pereira, M. M. S., Mendes, F. B. L., & Lins, T. D. A. (2015). Impact of increasing levels of spineless cactus meal on the ingestivo behaviour of grazing steers. Semina: Ciências Agrárias, 36(6 Suppl. 2), 4457-4468. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n6Supl2p4457
Albuquerque, I., Araújo, G., Santos, F., Carvalho, G., Santos, E., Nobre, I., Bezerra, L., Silva-Júnior, J., Silva-Filho, E., & Oliveira, R. (2020). Performance, body water balance, ingestive behavior and blood metabolites in goats fed with cactus pear (Opuntia ficus-indica L. Miller) silage subjected to an intermittent water supply. Sustainability, 12(7), 2881. https://doi.org/10.3390/su12072881
Alves, K. A., Lima, J. A. M., Costa, M. R. G. F., Silva, T. C., Brito, C. L., Gomes, M. L. R., Pereira Filho, J. M., Oliveira, J. P. F., Nascimento, R. R., & Bezerra, L. R. (2023). Efeito da substituição do milho pela palma forrageira sobre o desempenho, características de carcaça e qualidade da carne de cordeiros terminados em confinamento. Ciência Animal Brasileira, 24, e-75322P. https://doi.org/10.1590/1809-6891v24e-75322E
Andrade-Montemayor, H. M., Cordova-Torres, A. V., García-Gasca, T., & Kawas, J. R. (2011). Alternative foods for small ruminants in semiarid zones, the case of Mesquite (Prosopis laevigata spp.) and Nopal (Opuntia spp.). Small Ruminant Research, 98(1-3), 83-92. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2011.03.023
Araújo Filho, J. T., Costa, R. G., Fraga, A. B., Sousa, W. H., Gonzaga Neto, S., Batista, A. S. M., & Cunha, M. G. G. (2007). Efeito de dieta e genótipo sobre medidas morfométricas e não constituintes da carcaça de cordeiros deslanados terminados em confinamento. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 8(4), 394-404.
Araújo, G. G. L., Voltolini, T. V., Chizzotti, M. L., Turco, S. H. N., & Carvalho, F. F. R. (2010). Water and small ruminant production. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(Spe. Suppl.), 326-336. https://doi.org/10.1590/S1516-35982010001300036
Atti, N., Mahouachi, M., & Rouissi, H. (2006). The effect of spineless cactus (Opuntia ficus-indica f. inermis) supplementation on growth, carcass, meat quality and fatty acid composition of male goat kids. Meat Science, 73(2), 229-235. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2005.11.018
Ben Salem, H., & Smith, T. (2008). Feeding strategies to increase small ruminant production in dry environments. Small Ruminant Research, 77(2-3), 174-194. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2008.03.008
Cartaxo, F. Q., Sousa, W. H., Leite, M. L. M. V., Cezar, M. F., Cunha, M. G. G., Viana, J. A., Assis, D. Y. C., & Cabral, H. B. (2014). Características de carcaça de cabritos de diferentes genótipos terminados em confinamento. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 15(1), 120-130.
Cavalcanti, C. V. A., Ferreira, M. A., Carvalho, M. C., Véras, A. S. C., Silva, F. M., & Lima, L. E. (2008). Spineless cactus enriquecida com ureia em substituição ao feno de capim tifton 85 em rações para vacas da raça Holandesa em lactação. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(4), 689-693. https://doi.org/10.1590/S1516-35982008000400015
Cezar, M. F., & Sousa, W. H. (2007). Carcaças ovinas e caprinas: obtenção, avaliação e classificação. Agropecuária Tropical.
Colomer-Rocher, F., Morand-Fehr, P., Kirton, A. H., Belenguer, R., & Alfranca, I. S. (1988). Métodos normalizados para el estudio de los caracteres cuantitativos y cualitativos de las canales caprinas y ovinas (Instituto Nacional de Investigaciones Agrarias, Cuadernos 17). Ministério da Agricultura, Pesca y Alimentación.
Cordova-Torres, A. V., Guerra, R. R., Araújo Filho, J. T., Medeiros, A. N., Costa, R. G., Ribeiro, N. L., & Bezerra, L. R. (2022). Effect of water deprivation and increasing levels of spineless cactus (Nopalea cochenillifera) cladodes in the diet of growing lambs on intake, growth performance and ruminal and intestinal morphometric changes. Livestock Science, 258, 104828. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2022.104828
Costa, R. G., Treviño, I. H., Medeiros, G. R., Medeiros, A. N., Pinto, T. F., & Oliveira, R. L. (2012). Effects of replacing corn with cactus pear (Opuntia ficus indica Mill) on the performance of Santa Inês lambs. Small Ruminant Research, 102(1), 13-17. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2011.09.012
Félix, S. C. R., Pessoa, R. A. S., Ferreira, M. A., Soares, L. F. P., Silva, J. L., Abreu, K. S. F., & Melo, A. C. C. (2016). Intake, performance, and carcass characteristics of lambs fed spineless cactus replacing wheat bran. Tropical Animal Health and Production, 48, 465-468. https://doi.org/10.1007/s11250-015-0969-2
Feugang, J. M., Konarski, P., Zou, D., Stintzing, F. C., & Zou, C. (2006). Nutritional and medicinal use of cactus pear (Opuntia spp.) cladodes and fruits. Frontiers in Bioscience, 11(3), 2574-2589. https://doi.org/10.2741/1992
Lima, T. J., Ribeiro, N. L., Costa, R. G., Medeiros, G. R., Medeiros, A. N., Sousa, S., Queiroga, R. C. R. E., Serrano, M. P., Barba, F. J., & Lorenzo, J. M. (2019). Optimizing the use of spineless cactus in the finishing diet of lambs: Physiochemical properties and sensory characteristics of meat. Society of Chemical Industry, 99(14), 6241-6247. https://doi.org/10.1002/jsfa.9897
Misra, A. K., Mishra, A. S., Tripathi, M. K., Chaturvedi, O. H., Vaithiyanathan, S., Parasad, R., & Jakhmola, R. C. (2006). Intake, digestion and microbial protein synthesis in sheep on hay supplemented with prickly pear cactus (Opuntia ficus-indica Mill) with or without groundnut meal. Small Ruminant Research, 63(1-2), 125-134. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2005.02.014
Mohamed-Yasseen, Y., Barringer, S. A., & Splittstoesser, W. E. (1996). A note on the uses of Opuntia spp. in Central/North America. Journal of Arid Environments, 32(3), 347-353. https://doi.org/10.1006/jare.1996.0028
Muller, L. (1980). Normas para avaliação de carcaças e concurso de carcaças de novilhos. Universidade Federal de Santa Maria.
National Research Council (NRC) (2007). Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids and New World Camelids. National Academy Press.
Oliveira, G. P., Mizubuti, I. Y., Massaro Junior, F. L., Giotto, F. M., Prado-Calixto, O. P., Silva, L. D. F., Suassuna, J. M. A., Poveda-Parra, A. R., Ribeiro, N. L., & Medeiros, G. R. (2021). Effects of replacing Tifton-85 hay by cactus pear (Opuntia stricta Haw) on the carcass traits and meat quality of crossbred Santa Inês lambs. Semina: Ciências Agrárias, 42(6 Suppl. 2), 4147-4162. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n6Supl2p4147
Oliveira, J. P. F., Ferreira, M. A., Alves, A. M. S. V., Melo, A. C. C., Andrade, I. B., Suassuna, J. M. A., & Silva, J. L. (2017). Spineless cactus as a replacement for sugarcane in the diets of finishing lambs. Tropical Animal Health and Production, 49, 139-144. https://doi.org/10.1007/s11250-016-1170-y
Osório, J. C. S., Osório, M. T. M., & Jardim, P. O. C. (1998). Métodos para avaliação de carne ovina in vivo na carcaça e na carne. Ed. UFPEL.
Pinto, T. F., Costa, R. G., Medeiros, A. N., Medeiros, G. R., Azevedo, P. S., Oliveira, R. L., & Treviño, I. H. (2011). Use of cactus pear (Opuntia ficus indica Mill) replacing corn on carcass characteristics and non-carcass components in Santa Inês lambs. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(6), 1333-1338. https://doi.org/10.1590/S1516-35982011000600023
Porto Filho, J. M., Costa, R. G., Ribeiro, N. L., Guerra, R. R., Oliveira, J. S., & Beltrão, G. R. (2020). Study of morphometric and ruminal parameters in Santa Inês sheep fed spineless cactus (Opuntia ficus indica, MILL). Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 72(6), 2045-2052. https://doi.org/10.1590/1678-4162-10504
Santos, J. R. S., Cezar, M. F., Sousa, W. H., Cunha, M. G. G., Pereira Filho, J. M., & Sousa, D. O. (2011). Carcass characteristics and body components of Santa Inês lambs in feedlot fed on different levels of forage cactus meal. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(10), 2273-2279. https://doi.org/10.1590/S1516-35982011001000030
SAS Institute (2001). SAS / STAT User´s guide, Version 6 (4th ed.). SAS Inst., Inc.
Silva Sobrinho, A. G. (1999). Body composition and characteristics of carcass from lambs of different genotypes and ages at slaughter (Post Doctorate in Sheep Meat Production, Massey University).
Silva Sobrinho, A. G. (2001). Aspectos quantitativos e qualitativos da produção de carne ovina. In A produção animal na visão dos brasileiros. Fundação de Estudos Agrários Luiz de Queiroz.