Passiflora nitida Kunth fruit: Chemical analysis, antioxidant capacity, and cytotoxicity

Autores

DOI:

https://doi.org/10.5327/fst.00258%20

Palavras-chave:

wild passion fruit, bioactives compounds, antioxidants, nutrients

Resumo

Passiflora nitida is a fruit-bearing species native to the Amazon region, considered an unconventional food plant, with its fruit commonly known as wild passion fruit. The aim of this study was to investigate the antioxidant properties, chemical profile, phenolic composition, and cytotoxicity of pulps and teas based on the pulp of P. nitida, contributing to the exploration of this species. This study provides important information about the chemical composition, which will contribute to the development of products based on wild passion fruit. The production of nonalcoholic beverages from the pulp with seeds is a viable alternative for utilizing the fruits with greater results, potentially offering a product with higher bioactive compounds and antioxidant capacity compared to seedless pulp. Moreover, P. nitida seed tea may constitute a significant source of nutrients for human consumption.

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Biografia do Autor

Jaqueline de Araujo BEZERRA, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas, Central Analítica, Manaus, Amazonas, Brazil.

Possui graduação em Química (2005), mestrado em Química com área de concentração em Química de Produtos Naturais (2008) e doutorado em Química com área de concentração em Química Orgânica (2014) pela Universidade Federal do Amazonas (UFAM). Atua principalmente em química de produtos naturais, estudo químico de Plantas Alimentícias Não Convencionais - PANC, caracterização química de matrizes vegetais por Ressonância Magnética Nuclear e Espectrometria de Massas, ensaios de propriedades antioxidantes, enzimáticos e antimicrobianos, elaboração de fitoterápicos, tecnologia de alimentos e propriedade intelectual. Atualmente é professora do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas - IFAM, Campus Manaus Centro - CMC e coordenadora da Central Analítica do IFAM-CMC. É líder do grupo de pesquisa NECTAM e professora permanente do Programa de Pós-Graduação em Química - PPGQ e Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia - PPGBiotec da UFAM. Bolsista de Produtividade CT&I FAPEAM

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Publicado

2024-05-10

Como Citar

PEREIRA, Z. C., CRUZ, J. M. dos A., CASTRO, D. R. G., RAMOS, A. S., ROCHA, D. de Q., ARRUDA, H. S., BORSOI, F. T., NERI-NUMA, I. A., PASTORE, G. M., SANCHES, E. A., CAMPELO, P. H., FARIA, J. A. Q. A., OLIVEIRA, L. M., & BEZERRA, J. de A. (2024). Passiflora nitida Kunth fruit: Chemical analysis, antioxidant capacity, and cytotoxicity. Food Science and Technology, 44. https://doi.org/10.5327/fst.00258

Edição

Seção

Artigos Originais